Hem » Forskare har föreslagit en ersättning för sand för att skapa lättare och starkare betong

Annonsering

Forskare har föreslagit en ersättning för sand för att skapa lättare och starkare betong

Betong tillverkas av tre huvudingredienser, som i allmänhet är vatten, sand och cement. Sand är den volymmässigt största av ingredienserna, och med tanke på mänsklighetens enorma behov av betong ökar sandutvinningen, vilket inte bara är en destruktiv process utan också medför risk för utarmning av resurser.

Forskare från Rice University har i en publikation i ACS Applied Materials visat att man genom att ersätta sand med grafen inte bara kan skydda denna resurs, utan också göra betong lättare, starkare och mer hållbar. I flera år har experter tillverkat grafen med hjälp av pulsad jouleuppvärmningsteknik. I princip värmer de upp det kolrika materialet supersnabbt med en elektrisk urladdning och omvandlar det till grafenflingor.

I det här fallet var resursen metallurgisk koks som skapats av kol. Specialisterna påpekade att när de omvandlade materialet till grafen hade det samma storlek som sand, och de bestämde sig för att testa det som ett substitut vid tillverkning av betong, och resultatet var mycket positivt.

Du kanske också gillar

Annonsering