Avståndet på 149,6 miljoner kilometer mellan jorden och solen ger en idealisk temperatur för liv. Temperaturen på planeterna i solsystemet är dock inte bara relaterad till deras avstånd från den heta stjärnan. Neptunus är till exempel den mest avlägsna planeten i vårt system – från den till solen är det 4,5 miljarder kilometer. Men Uranus, som är närmare solen med 1,7 miljarder kilometer, är den kallaste planeten i solsystemet.
Uranus har en minimitemperatur på minus 224 °C. Neptunus har minus 214 °C.
Vad är orsaken?
Planeter bildas under miljontals år av steniga objekt som kolliderar med varandra. Varje kollision värmer upp den planet som bildas. Om du klappar händerna under en längre tid blir de varma – samma sak händer med planeter. Så värme byggs upp i deras inre.
För miljarder år sedan slog något enormt till mot Uranus med sådan kraft att planeten tippade över på sidan. Som ett resultat av den våldsamma kollisionen försvann en del av den inre värmen. Neptunus har inte upplevt så kraftiga kollisioner, så den har kunnat behålla det mesta av sin värme.
Intressant nog blir Merkurius, den planet som ligger närmast solen, också extremt kall. Medan den solvända sidan av Merkurius har en temperatur på 400 °C, sjunker den till minus 200 °C på den andra sidan. Anledningen till dessa temperaturskillnader är att Merkurius, till skillnad från jorden, inte har någon atmosfär, som fungerar som en filt som fångar upp värme och sprider den.
Hur mäter de temperaturen på planeter?
För att studera atmosfären på närliggande planeter som Mars kan vi skicka sonder. Men när det gäller avlägsna världar som Neptunus och Uranus är detta inte möjligt. Forskare bestämmer deras temperatur genom att analysera en planets ljus, som innehåller data om ”temperaturmarkörer” – de typer av atomer och molekyler som finns i dess atmosfär.